Kada dođete u Sarajevo bilo iz pravca Zenice i Visokog ili iz pravca Mostara (zapadni ulazi), ili iz pravca Jahorine i Pala (istočni ulaz), prvo što morate posjetiti jeste stari dio grada – Baščaršija. Tek tada čete moći, ali samo donekle, shvatiti Sarajlije i njihovu ljubav, odanost i privrženost prema ovom gradu. Osim arhitekture karakteristika Sarajeva je bosanska kuhinja na koju je veliki uticaj ostavila vladavina otomanske imperije od skoro 400 godina. Tako da ne biste smjeli proći ili otići iz Sarajeva, a da ne probate ćevape u 5-tici ili Želji, sjeckani burek ispod sača u nekoj od brojnih buregdžinica na Baščaršiji. Ne svratiti i uživati u mješavini boja, okusa i mirisa sarajevske kuhinje u Hadžibajrićevoj aščinici, pojesti baklavu, hurmašicu, tulumbu kod Ramisa na Slatkom Ćošetu, divite (vrsta baklave) u Saray-Bosni, pojesti sladoled u Egiptu, okrijepiti se bozom i salepom u nekoj od slastičarni, a ako vas zora dočeka na sarajevskim ulicama onda su pravo rješenje za vas vruće kifle u pekari Imaret kraj Begove džamije. Doživite domaću bosansku atmosferu u restoranima: Avlija sa predivnim ambijentom bosanskog dvorišta (avlija), Inat kuća gdje će vam ljubazni domaćini isprićati i zanimljivu priču vezanu za taj objekat, kod Kibeta i kod Bibana sa divnim pogledom na Sarajevo.
Ako ste gledali legendarni film ¨Valter brani Sarajevo¨ i sjećate se scene i dijaloga na kraju filma sa prelijepim pogledom na grad onda otiđite u restoran ¨Park prinčeva¨ gdje pored pogleda* i bašte možete uživati u odličnoj kuhinji i slušati tamburaše uživo.
(*Scena iz pomenutog filma je snimana iz Jajce kasarne koja je preko puta lokacije restorana Park Prinčeva).
Ako ste ljubitelj evropske kuhinje postoji bezbroj restorana od kojih možemo izdvojiti exluzivne restorane Vinoteka, Tavola i La Famiglia veoma popularne među predstavnicima diplomatskog cora u BiH, zatim ne manje eksluzivne - pivnicu HS, restorane Fellini, Via del Corso, Cappuccino, klub-restoran The Club, kao i popularne Mala kuhinja, Pepers, Delikatesna Radnja...Za ugođaj meksičke atmosfere i kuhinje ¨zaduženi su Caballo i Hacijenda. Tai hranu možete probati u Hot Wok-u, kinesku u Kineskom Zidu, a indijski u Taj Mahal-u. |
Ćevapi ili ćevapčići su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina. Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u somunu (lepinjama) natopljenim umakom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se tradicionalno služe u ćevabdžinicama, koje su u Sarajevu u najvećem broju smještene na Baščaršiji.
Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u somunu. Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama, a postoje i regionalne razlike u pripremanju i obliku ćevapa. |